De dagen worden korter.

10 augustus 2023

De dagen worden korter.

De dagen worden korter.

Genoten van een typisch Belgische zomer? Of er nog mee bezig? Hier is alvast weinig te merken van de klimaatverandering. De helft van de wereld staat in brand of onder water of waait weg.
Moeten we wat meer klimaatschuldgevoel krijgen door te wijzen ons onaangepast vakantiegedrag van vliegtuig- en autoreizen?

We doen het licht uit

Gelukkig hebben we plaatselijk toch één maatregel die dat compenseert. We doen de straatverlichting na elf uur uit. Net zoals in zovele andere steden en gemeenten. We dragen ons steentje bij aan de dure energie en we gooien dus ook wat minder CO2 de lucht in.

Wie zoals ondergetekende langs een N-weg woont (waar alle verkeer op) heeft daar weinig last van. Maar in de wijken is het pikkedonker. De stoeren onder ons vinden dat geen probleem en genieten volop van de sterrenhemel. Maar ik ken ondertussen veel anderen die het wel een probleem vinden. 
Niet alleen oudere mensen die ’s avonds hun volk uitlaten en mee moeten helpen zoeken naar de auto en ervoor zorgen dat men niet in een wadi sukkelt of de brievenbus van de buur onderuit haalt. Niet iedereen is een held of superman die de nieuwste fietsverlichting kan aanschaffen om het hele wegdek op te lichten. We laten bovendien onze beste fiets niet achter aan een onbewaakte stationsparking, maar dat is allicht ook perceptie. Want het veiligheidsgevoel is relatief. Er zijn niet meer inbraken dan voorheen!

Dus blijft het donker. En dragen we ons steentje bij aan de stadskas én het klimaat.

IJspiste

Nog even volhouden en we kunnen ons tegoed doen aan overbelichte dorpskernen tijdens het eindejaar. Dat zijn immers ledlampjes en dat telt niet voor de CO2 uitstoot.

Wel komt er met eindejaar een dubbel zo grote ijspiste in het centrum. Die doolhof op het Poppoplein vond men vorig jaar maar niets. Benieuwd of dit meegerekend wordt in de energiefactuur of de CO2-uitstoot.

Hopelijk wordt de kerstvakantie niet te warm anders zijn de inspanningen van de donkere straten voor niets geweest.


De bibliotheeksite verkocht

Maar ieder diertje zijn pleziertje en financieel staat Deinze er goed voor. De bibliotheeksite is immers verkocht (de eerstvolgende gemeenteraad wordt dit formeel). En deze keer is het zeker waar!
Toen ik dat een paar maand geleden al bekend maakte werd me dat niet in dank afgenomen (wie de raad een beetje volgt snapt het wel).

Waarschijnlijk leest u in de pers hoe het ontwerp er gaat uitzien en wat er met het oude stadhuis gaat gebeuren, want ik zou het zelf (nog) niet weten.