Martinusbrug

10 maart 2023

Martinusbrug

Schermafbeelding 2023-03-11 om 16.08.55.png

Tussenkomst Brug Sint-Martinuspark (door Matthias Neirynck)

Vanuit onze fractie kunnen we dit punt niet goedkeuren. We kunnen ons perfect vinden in het principe van de doorwaadbaarheid van onze stad te vergroten maar in de bouw van deze brug is daar geen sprake van. Voor ons is dit dan ook eerder een uiting van prestige dan van functionaliteit.

Waarom kiest het bestuur ervoor om een brug te bouwen aan het uiteinde van de Oude Leiearm?

Deze arm is ongeveer 400m lang, en nu gaan we hier voor 50m te omzeilen een brug van een half miljoen bouwen? Dit is toch totaal onverantwoord? Dan maar liever het idee zoals bij de 11km van Deinze, ooit in 2017. Toen las ik het volgende in de krant: “de organisatoren slaagden erin te doen wat de lokale politiek al langer beoogt maar nog niet kon waarmaken: een brug aanleggen tussen de zaal Souplex en het Sint Martinuspark aan de overkant van de oude Leie-arm. Een permanente brug zou er wél in 2018 komen, enkele meters verderop.” Enkele meters blijkt hier toch meer dan 100 te zijn. In een veel recenter artikel lees ik dat het beoogde doel onder meer is om fietsers een halve minuut te laten winnen. De volle halve minuut? En dat is een prioriteit? Neen dat is waanzin. Fietsers die nu vanuit de Velostraat komen kunnen perfect de parking van Sint-Martinus volgen en dan via het fietspad langs de oude Leie verderfietsen. Inzetten om dit verkeersveiliger te maken kunnen we perfect volgen, een half miljoen voor een brug, en daar bijkomend nog heel wat centen om een fietspad door het Martinuspark te trekken, neen dat gaat er bij ons niet in. Zelfs het verbreden van het pad waar gevist wordt lijkt ons een betere en duurzamere optie dan dit.

Komt er dan nog bij dat het Martinuspark, een mooie open ruimte, opeens moet doormidden gesneden worden door een kronkelend fietspad. Die mooie open ruimte verliezen we opnieuw, terwijl er daar heel wat mooie activiteiten kunnen plaatsvinden.
Scholen maken er gebruik van, jeugdbewegingen maken er gebruik van, de jeugd maakt er gebruik van… Laat de ruimte open voor iedereen. Ooit zou er zelfs het bevrijdingsfeest plaatsvinden, nu is er vooral sprake van insluiting en zelfs van uitsluiting van een perfecte locatie voor veel Deinzenaars.

Een oase van rust, doorklieven met verharding, neen daar hebben wij het heel moeilijk mee.

Zet in op andere projecten: fietspaden langs de Oudenaardsesteenweg, Karrewegstraat, Kortrijkse Heerweg… Daar kan het Kopenhagenfonds ook meer tot zijn recht komen. Niet in dit
soort van prestigeprojecten.

plan.jpg