In gesprek met Matthias Neirynck

20 september 2022

In gesprek met Matthias Neirynck

Een Vinktenaar in Grammene?

Dat klopt, een groot deel van mijn jeugd bracht ik door in Vinkt, maar ik heb bijna mijn hele leven in Grammene gewoond. Ook al heb ik er nooit echt gewoond, ik voel me dus wel Vinktenaar. Dit onder meer omdat ik 17 jaar actief lid was van KSA Ahoy Vinkt, waarvan 10 jaar als lid, 7 jaar als leiding. Ook voetbalde ik 8 jaar bij Eendracht Vinkt en werd er na mijn actieve
KSA-carrière afgevaardigde. Vinkt loopt dus als een rode draad door mijn leven, de vele activiteiten en de kermis daar blijft met stip aangeduid in mijn agenda!

Je favoriet plekje in Grammene?

Ongetwijfeld de Lorenzebrug met de Vlasrotersroute. De brug werd ooit bijna afgebroken en vervangen door een betonnen constructie. Het hele dorp stond toen in rep en roer en er werd alles aan gedaan om dit tegen te gaan. Mijn vader engageerde er zich voor om de brug tezamen met onder meer Laurent ‘Lorenzo’ Vanhaesebroeck, naar wie de brug ook werd vernoemd. Mijn vader leefde voor Grammene en beschermde er alles wat mooi was. Zo heeft hij als schepen in Grammene ook het ’t Schepenwegeltje aangelegd, een van de eerste trage wegen in de regio! Het belang van de brug als erfgoed kon hij heel goed inschatten, ook de toegankelijkheid van de brug per fiets was voor hem van levensbelang. Een veilige fietsverbinding naar Deinze was essentieel voor Grammene, om aantrekkelijk te zijn als woonplaats. Vandaag de dag maken heel veel mensen gebruik van dat fietspad om naar Deinze te fietsen, ook ik doe dit elke dag naar mijn werk. Zo kan ik elke keer opnieuw de mooie Leie bewonderen van op de brug. Zelf probeer ik ook erfgoed te beschermen waar ik kan, zo neem ik engagement op in Canteclaer waar ik verantwoordelijk ben voor de reuzen. Nog iets van schoonheid dat we moeten koesteren en bewaren!

Vanwaar je politiek engagement? 

Mijn vader speelde een belangrijke rol in het ontwikkelen van mijn engagement. Na zijn dood ben ik uit eerbetoon aan hem lid geworden van de N-VA en heb ik me verkiesbaar gesteld. Hij stond heel dicht bij de mensen en dat wil ik ook, geen ivoren torens maar politiek voor en door mensen. Daarnaast kon ik in de KSA vanop de eerste rij meemaken hoe log en ondoordacht politiek soms kan zijn. Eenvoudige beslissingen die bijvoorbeeld een jeugdbeweging heel goed konden helpen lieten soms maanden op zich wachten. Andere beslissingen konden op totaal geen begrip rekenen, maar werden doorgevoerd om het grote gelijk van sommigen te bewijzen. Zo werkt het voor mij niet. Ik wou het anders gaan doen en wou me daarom ook niet zomaar aansluiten met een partij uit de meerderheid, ik wou echt zelf iets te zeggen hebben en als Vlaming was de N-VA voor mij de enige juiste keuze. Meteen na mijn afscheid als leiding van de KSA werd ik actief lid en zelfs bestuurslid! Ondertussen toch ook al meer dan 10 jaar geleden…

Je bent het jongste lid in de N-VA fractie. Moet je op je strepen staan?

De fractie werkt in mijn ogen zeer goed en we zijn goed op elkaar afgestemd. Ik ben wel met 20 jaar voorsprong het jongste raadslid van de fractie en daarom is mijn visie op de zaken soms anders. Ik bekijk het vanuit een jeugdige bril of als jonge vader, terwijl anderen in een andere levensfase zitten en er dus een andere kijk op hebben. Ik voel wel aan dat verjonging noodzakelijk is. Jonge mensen moeten gehoord worden en verjonging in de politiek is noodzakelijk. Daar zitten we met jong N-VA zeker op de goede weg, maar ik wil graag een oproep doen aan jonge mensen om zich te engageren en zich aan te sluiten bij de grootste democratische partij van Vlaanderen!

De zomer van 2022? Wat deed Matthias?

Als leerkracht heb ik het geluk om het grootste deel van de vakantie thuis te zijn en voor mijn dochter te zorgen. Veel tijd met haar kunnen doorbrengen is voor mij het allerbelangrijkste. Verder reis ik graag en deed ik afgelopen zomer Frankrijk en Duitsland aan. Maar aan zee kom ik evenzeer tot rust. Intussen las ik ‘Into The Wild’ van Jon Krakauer opnieuw, mijn favoriete boek. Verder is het vooral vakliteratuur die ik tot me tracht te nemen. Ik bracht wel ook een bezoek aan het Middelheim museum en werd echt overdonderd door zoveel kunst dicht bij elkaar. Intussen is Vinkt Kermis er opnieuw en is dat steevast de afsluiter van mijn vakantie een de aankondiging van het nieuwe schooljaar, altijd een afsluiter in schoonheid dus!

De ambitie van Matthias?

Ik wil met N-VA in het bestuur terechtkomen want daar komt een engagement pas echt tot zijn recht. Als oppositieraadslid zetelen kan heel frustrerend zijn want je doet veel voorstellen die worden weggelachen en uiteindelijk toch worden uitgevoerd. Ik zou me graag ten volle willen inzetten voor de stad en wil van Deinze een duurzame en toegankelijke stad maken, waarin niet elke vierkante meter volgebouwd wordt en waar iedereen tot zijn of haar recht komt.

Fiche:

Matthias Neirynck
34 jaar
Leerkracht Godsdienst
Getrouwd met Carolien
Papa van Diete
Bestuurslid N-VA Deinze
Gemeenteraadslid sedert 2013