Waar blijft de “Heropstarttaakgroep”?

27 april 2020

Waar blijft de “Heropstarttaakgroep”?

Waar blijft de “Heropstarttaakgroep”?

Op de gemeenteraad van donderdag 23 april vroeg ik naar het aangekondigde overleg inzake steunmaatregelen voor de economie.Nu het duidelijk is dat het economische leven volledig hervat wordt op 11 mei met de heropening van alle winkels moet snel geschakeld worden.

Het aangekondigde voornemen om met de fractieleiders samen te komen na de paasvakantie omtrent economische steunmaatregelen komt rijkelijk laat. Op dit vlak hebben we vele weken verloren.

Nochtans zijn er vele mogelijkheden. We hoeven maar te kijken naar de steden en gemeenten rondom ons om inspiratie op te doen.

We moesten al lang de handen aan de ploeg geslaan hebben en met een uitgebreide taskforce één en ander hebben voorbereid.Zo’n taskforce kan bestaan uit vertegenwoordigers van de ondernemersverenigingen, Deinze Winkelstad, het economisch forum en aangevuld met een delegatie uit de gemeenteraad.Onder leiding van de schepen van lokale economie kan er een stappenplan opgemaakt worden om het handelsapparaat en het economisch leven te stutten, te steunen en te begeleiden.

Daarvoor zullen niet alleen middelen nodig zijn maar ook een creatieve brainstorm. Met het blind uitstrooien van helikoptergeld zoals het uitdelen van een waardebon van 25 euro geraken we er niet. Goed mogelijk dat dat geld gaat naar zaken die wél konden open blijven.Maar er moeten wel signalen gegeven worden die de handelaars vertrouwen schenkt.

Het kwijtschelden van de promotaks en terrasbelasting aan zaken die verplicht moesten sluiten, het niet innen van de huur aan zaken die onder concessie staan, een fonds voor het het subsidiëren van ondernemers die zich bijscholen in een transitietraject, …

Met het vooruitzicht van een vakantie in eigen streek moeten nu, en niet volgende maand, arrangementen op poten gezet worden die onze mooie stad en zijn deelgemeenten in de kijker zetten. Hiervoor kunnen de begrote meerjarenbudgetten versneld aangewend worden.

Het moet de uitdaging zijn om op het einde van het meerjarenplan de oorspronkelijke doelstellingen te halen. Aangewende budgetten kunnen dus een voorafname zijn of moeten elders gecompenseerd worden. Het kan echter niet de bedoeling zijn om te besparen in de sociale sector, wel integendeel, want ook daar wachten grote uitdagingen.Het jeudwerk bvb. zal wegens het wegvallen van fuiven en acties de broodnodige middelen missen om hun lokalen en werking te financieren.

ViaDeinze

Het initiatief van “Deinze helpt”, dat met vrijwilligers de afhaalservice ondersteunt, kan definitief gemaakt worden. Het nooit uitgerolde initiatief “ViaDeinze” kan van onder het stof gehaald worden. Dit initiatief van Unizo Deinze, waarbij thuislevering op een ogische wijze wordt uitgevoerd, stierf een stille dood bij gebrek aan ondersteuning.

Loop niet te ver

Om het “lokaal shoppen” te bestendigen zou voor de handelaars die buiten het centrum gevestigd zijn, een actie kunnen opzetten onder het motto “Loop niet te ver”.

Deinze heeft het!

Voorlopig blijft de horeca dicht, maar er moet nu werk gemaakt worden om via de diensten voor Toerisme, Cultuur en evenementen acties voor te bereiden die Deinze straks volop buiten de stadsgrenzen kunnen promoten.

Hierbij kan gedacht worden aan weekend- en dagarrangementen met stops in diverse eet- en drankgelegenheden, toegang tot het museum, het Leietheater, enz. Daarbij zou men per arrangement een cadeaubon kunnen aanbieden te besteden in één van de horecazaken.Natuurlijk zijn we nog even afhankelijk van de beslissingen van de nationale veiligheidsraad, maar daarop wachten zal weer vertraging opleveren.

De taskforce

Hoog tijd dus om net zoals bij de mondmaskerproblematiek eensgezind een visie en strategie uit te rollen omtrent de lokale economie.