Waar is dat feestje?

12 juli 2021

Waar is dat feestje?

Al op 29 juni besliste het schepencollege om het licht op groen te zetten voor de organisatie van het “Bevrijdingsfeest”.

Vanuit verschillende hoeken worden heel wat terechte vragen gesteld rond dit evenement.In een eerste reactie heb ik mijn “persoonlijk” standpunt weergegeven.In opvolging van het dossier verneem ik dat de integrale veiligheid is afgetoetst. Ik volg verder op.

Ik geef toe dat ook ik eerst wat verwonderd was. Net nu dat jongeren besmet teruggebracht worden is dit geen goed tijdstip om dit aan te kondigen.Niettegenstaande dit, is het wel degelijk mogelijk om vanaf 30 juli manifestaties van 5000 personen in openlucht te organiseren. Dit is tot nader order zo beslist door het overlegcomité waar ook de Vlaamse regering deel vanuit maakt.

Natuurlijk is iedereen vrij om daarvoor of daartegen te zijn.Ik las deze morgen Liesbeth Van Impe haar commentaar in “Het Nieuwsblad”. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210709_97833485

Misschien moeten we inderdaad de cijfers nu even juist interpreteren en niet té alarmerend reageren. Ik denk ook dat de zoon van viroloog Van Damme zijn huiswerk wel goed zal gemaakt hebben.Laten we de jonge (en minder jonge) mensen, die zich al zo lang bijzonder goed gedragen hebben, hun feestje gunnen. Ik heb meer vertrouwen in zo’n georganiseerd feestje dan in losse voetbalgektes en ongecontroleerde instroom van vakantiegangers. Maar dat is ook duidelijk een persoonlijke mening.

Of Deinze voor zo’n feestje een goede locatie is, laat ik in het midden en wat de meerwaarde voor de stad is weet ik ook niet. Jongeren naar hier brengen met bussen én hen dan terugvoeren zal commercieel niet veel bijdragen voor de handelaars denk ik.Laat staan de (geluids)overlast voor de bevolking en de zo al moeilijke mobiliteit in het centrum.Natuurlijk kom je als burgemeester op die manier weer eens in de krant. Bij de aankondiging en ook gegarandeerd op de manifestatie zelf. Mogelijks is dat dé reden om het feestje naar Deinze te halen. Men wil koste wat het kost geschiedenis schrijven.Elk zijn/haar stijl, …

Allicht is het evenement een blijvertje en zal dit of iets soortgelijks ook de komende jaren neerstrijken in Deinze. Naast een evenementenplein op de Brielmeersen, het plein voor het museum, de RAC parking en het Kaandelpark hebben we weer een feestlocatie bij. Hopelijk blijft de buurt een beetje tolerant als straks ook nog de (jeugd)verenigingen weer feesten gaan organiseren in de Brielpoort om hun lege coronakassen aan te vullen.