In gesprek met Aelön Messiaen

8 maart 2022

In gesprek met Aelön Messiaen

Vanwaar de passie voor de klassieke muziek?

Dat heeft zich vooral ontwikkeld tijdens de lange treinrit op vrijdagavond toen ik van de kazerne in Sint-Truiden, waar ik destijds mijn opleiding had, naar huis pendelde. Na een vermoeiende week kwam ik met dergelijke muziek volledig tot rust. Toen er na die studie wat meer tijd vrij kwam begon het te kriebelen om zelf ook te kunnen spelen en zo kwam ik in de muziekschool terecht. Het was daar, tijdens een van de eerste lessen notenleer, ik mijn favoriete componist en muziekstuk ontdekte. Namelijk de Canon in D van Pachelbell. Het is maar liefst bijna 400 jaar oud maar wordt nog steeds gebruikt in hedendaagse muziek.
Daarnaast ben ik ook een liefhebber van Ludovico Einaudi. Een concert van hem is een ware verademing en echt een aanrader.

Strafste stoot uitgehaald waar je achteraf best fier op bent?

Dat is ongetwijfeld mijn verkiezing als lid van het Dagelijks Bestuur van Jong N-VA Nationaal en later zelfs als Internationaal Secretaris. Ik was nog maar 1,5 jaar echt actief bij Jong N-VA en werd twee verkiezingen op rij in de eerste stemronde verkozen. Plots kwam ik in contact met de partijtoppers en leerde ik gelijkgezinden uit heel Europa kennen. Deze periode en de ongelooflijk warme steun die ik kreeg van de Jong N-VA leden zal ik altijd meedragen. 

De politieke ambitie van Aelön?

Deel uitmaken van het stadsbestuur in Deinze waarbij we de grootste partij zijn. Deze ambitie start dan ook door verkozen te raken in 2024 met liefst zo veel mogelijk partijgenoten.

Vanwaar komt die moeilijke naam?

De klassieke vraag! (lacht) Mijn ouders hebben die inspiratie opgedaan in een populaire jaren 90 serie, Xena warrior princess. Ik krijg de vraag zeer frequent, vooral ook over de uitspraak die je het gemakkelijkst kan vergelijken met “elen”. 

Kijken de weermakers in het leger ook naar weather pro of hoe doen ze dat?

Helaas zullen we er met dat alleen niet geraken. Via verschillende militaire en civiele tools maken wij uit de internationale weermodellen uiteindelijk een weerbericht dat vaak specifiek op maat van de klant is. Door de opleiding en ervaring weten we als meteoroloog dan op welke zaken we moeten focussen om een weerbulletin op te stellen. De moeilijkheidsgraad zit hem dan ook in de onzekerheid, maar we trachten steeds te streven om zo dicht mogelijk de realiteit te benaderen. Ik moet wel toegeven dat ik buiten het werk ook weerapps gebruik, KMI en Windy zijn twee goede tips alvast! 

Waarom moeten jongeren zich meer engageren in de politiek?

Enerzijds zijn vertegenwoordigers uit alle generaties belangrijk in de politiek, wat zeker geldt voor de jeugd. Als antennes voor wat er leeft bij de jongste generaties is politiek engagement door hen dan ook van cruciaal belang. Anderzijds zijn jongeren nu eenmaal de toekomst want naast hetgeen ze vandaag al in gang kunnen zetten zullen zij de politiek van morgen maken.

Waar heeft de N-VA nood aan? 

Uiteraard sowieso gemotiveerde mensen die zich willen inzetten voor een best mogelijk beleid en de Vlaamse zaak genegen zijn maar vooral ook openstaan om te luisteren naar mensen van alle generaties. Het is maar pas als jongeren en volwassen een wisselwerking creëren dat je tot het meest gedragen beleid kan komen. 

 Woon je graag in Deinze, zo ja waarom? Wat loop hier mis?

Ik ben in Deinze geboren en getogen, heb er van de kleuterklas tot het einde van mijn middelbaar school gevolgd en heb hier mijn hobby’s. Naast mijn sociale leven is de Leiestreek ook gewoon echt prachtig met de oude Leiearmen als idyllische plaatjes. Ik kan dan alleen maar tot de conclusie komen dat ik hier enorm graag woon. Alleen het bestuur in Deinze kan een pak beter, zeker op vlak van jeugd en mobiliteit. Zo zijn de uitgaansmogelijkheden in Deinze veel te beperkt en ontbreekt het aan jongerencafés, vooral in het centrum. En mobiliteit, tja, ondanks beweringen dat de files zijn afgenomen merk ik juist alleen maar een stijging.

Waarom voor de N-VA?

Ik ben een Vlaams-nationalist in hart en ziel maar wil ook het beleid mee vorm geven waardoor ik op die manier al snel bij N-VA terecht kwam. Maar wat mij vooral overtuigde was het verhaal dat N-VA Deinze uitdraagt. Een beleid met logische keuzes waar inspraak zeer belangrijk is zodat Deinze steeds kan uitblinken als goed functionerende stad in plaats van met grote onrealistische beslissingen de aandacht te trekken.

Moest ik fractieleider zijn dan zou ik… 
⁠steeds naar Sabine, Bart en Matthias bellen als ik raad nodig heb. Zij zijn mijn leermeesters en het ideale voorbeeld van een goede fractieleider.

Moest ik burgemeester zijn dan zou ik… 
⁠elk jaar een bal van de burgemeester organiseren!

Moest ik morgen de lotto winnen dan zou ik…
⁠iedereen op wie ik steeds kan rekenen eens goed trakteren. 

Geboortedatum: 22/12/1997
Hobby’s: Piano spelen, badminton en soms eens een pint gaan drinken op café
Beroep: Militair meteoroloog bij de luchtmachtbasis van Koksijde in combinatie met werkstudent Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent.
Functie binnen N-VA: Voorzitter Jong N-VA Deinze en communicatieverantwoordelijke N-VA Deinze