In gesprek met Ybe Leyman

5 juni 2022

In gesprek met Ybe Leyman

Op je linkedin lees ik: “Ik ben een studente communicatiemanagement die bruist van creativiteit. Ik ben een zelfstandig persoon die vaak met 100 dingen tegelijk bezig is, stilzitten is niets voor mij”. Laat ons eens meekijken in je agenda.

In de week ben ik nu vooral bezig met mijn afstudeerproject. Ik studeer in juni, als alles goed gaat, af als communicatiemanager. Dat neemt nu het grootste deel van mijn tijd in beslag. 

Daarnaast beheer ik enkele sociale media pagina’s, waarond de pagina’s van jong n-va deinze. Daar spendeer ik een avond of dag aan, meestal in het weekend. Ik hou er ook van om af te spreken met mijn vrienden. Ik ben iemand die graag onder de mensen komt. Je kan me vaak op restaurant of om een terrasje vinden. In mijn vrije tijd ben ik graag bezig met eten. Ik heb ook mijn eigen foodblog opgestart en ga graag inspiratie opdoen. Met een lekker stukje taart of leuk restaurant bezoekje kan je me altijd bekoren.

Vanwaar je passie voorde passie voor koken?

Mijn passie voor Italiaanse eten komt van mijn mama’s kant. Ze is half Italiaans en ik heb zeker en vast haar kookgenen geërfd.

Ik sta al zolang ik me kan herinneren in de keuken. Het begon allemaal met een simpele cake en sindsdien is de liefde voor bakken steeds groter geworden. 

Desserten zijn mijn passie. Ik ben een grote foodlover, maar sla graag een gerecht over om een groot dessert te kunnen eten. Daarnaast sta in al van kinds af aan in de keuken. De bakkriebels reikten alrijd verder dan enkel het bakken. Ik wou graag mijn recepten en creaties delen. Die passie heeft uiteindelijk geleid tot mijn eigen foodblog: “Dolceable”. (www.dolceable.be)

Als profileringstraject heb ik in september gekozen mijn eigen foodblog te starten. Het is een idee dat ik al lang in mijn hoofd had zitten. Met de begeleiding van mijn docenten en veel research ben ik in oktober de bakwereld ingestapt.

Dolceable komt van het Italiaanse dolce, dat betekent dessert. Het verwijst naar mijn passie voor desserts en Italiaans eten. Alles is begonnen met een grote passie en eindigt op jouw bord.

Hoe kwam je bij de N-VA terecht?

Ik ben 2019 lid geworden van Jong N-VA. Ik heb altijd een eigen mening gehad en had altijd interesse in politiek. Wanneer ik de eerste keer mocht gaan stemmen wou ik dat meteen goed doen. Ik had altijd een voorgevoel dat mijn mening overeen kwam met de standpunten van N-VA. Ik wist dat Mathias (Neirynck) lid was van de N-VA en heb toen informatie gevraagd. Na het lezen van de documenten was ik zeker. In die zomer ben ik door Aelön gecontacteerd om te vragen of ik lid wou worden van jong N-VA Deinze. Ik heb hier volmondig ja op gezegd en ben sinds oktober ook ondervoorzitter.

Mijn ambitie reikte verder dan enkel voor jongeren een beter Deinze te maken. Ik wil mensen in Deinze houden, jong en oud.

Je bent het jongste bestuurlid bij N-VA. Wat zijn de speerpunten die Ybe wil behartigen.

Ik wil dat elke inwoner, jong of oud, graag in Deinze woont en zich hier goed voelt. Ik wil de mensen in Deinze houden. Zo hebben we onlangs met jong N-VA onderzocht hoe jongeren op een betaalbare manier. Een ander punt dat in belangrijk vindt, zijn de zelfstandigen. Als dochter van twee zelfstandigen ben ik begaan met wat de stad allemaal doet. Ook dat is een belangrijk deel punt om inwoners in de stad te houden.

Waarom moeten jongeren zich meer engageren in de politiek?

Veel jongeren, zelfs leeftijdsgenoten, zijn niet geïnteresseerd in politiek. Het gaat nochtans over het bestuur van ons land en onze volksvertegenwoordigers. Ik vind het belangrijk dat jongeren meer informatie op school zouden moeten krijgen om wat politiek echt draait. Bij jong N-VA doen we op een laagdrempelige en plezante manier aan politiek. Iedereen kan gerust lid worden bij ons.

Woon je graag in Deinze, zo ja waarom? Wat loop hier mis?

 Ik woon al 21 jaar in Deinze, maar het grootste deel van mijn leven speelde zich af in Oudenaarde. Ik ben daar altijd naar school gegaan en al mijn vrienden zijn van daar. Voordat ik bij N-VA zat, wist ik bijzonder weinig van de stad. Toen ik zag welke veranderingen ze op vlak van mobiliteit hebben ingevoerd in het centrum, is het volgens mij een deel fout gelopen. Ze lokken de mensen niet meer naar de stad en dat is niet goed.

Moest ik fractieleider zijn dan zou ik… 

Bellen naar Aelön om te vragen wat ik allemaal moet doen.
Ondanks de interesse zal ik mijn kennis nog serieus moeten bijschaven.

Moest ik burgemeester zijn dan zou ik… 

Een groot feest geven voor heel de stad

Moest ik morgen de lotto winnen dan zou ik…

Mijn eigen winkel opstarten waarin ik mijn gebakjes kan verkopen. Daarnaast zou ik een deel aan kotk willen schenken. 

Ik ga nooit op vakantie zonder ...

• Mijn leesboeken niets is beter dan een goed boek lezen aan het zwembad 
• Meneer konijn (knuffel die ik van mijn oma kreeg en al 21 jaar overal mee naartoe gaat)

Favoriet lied?

Queen - don’t stop me now

In goede of minder goede dagen fleurt dit lied mijn dag op. Je krijgt er meteen een energieshot van.

Geboortedatum: 21/02/2001
Hobby’s: bakken, gaan eten en afspreken met vrienden
Beroep/studies: afstuderend student communicatiemanagement 
Functie binnen N-VA: Bestuurslid N-VA Deinze en ondervoorzitter Jong N-VA Deinze