In gesprek met Jan Vander Mijnsbrugge

1 oktober 2021

In gesprek met Jan Vander Mijnsbrugge

Dag Jan, vanwaar jouw engagement in de politiek?

“Politieke discussies waren nooit ver weg aan
de eettafel bij mijn ouders. Het zal misschien wat vreemd klinken, maar Thatcher en Reagan waren echte jeugdhelden voor mij. Zij durfden opkomen tegen de communistische atoomvijand uit het oosten. Ook economisch kon de kruideniersmentaliteit van Thatcher me wel bekoren: werken voor de kost.
Profitariaat was het ergste dat er was. In de politiek waren dat de linkse partijen, de transfers naar Brussel en Wallonië enzovoort.”

“We waren thuis radicaal Vlaamsgezind. Mijn grootvader heeft vier jaar lang in de loopgraven gevochten als eerstelijnsbrancardier. De Vlaamse identiteit werd met trots getoond. Voor ons stond de waarheid in ’t Pallieterke, de enige krant die thuis gelezen werd. Uiteindelijk heb ik na jaren twijfelen mijn gading gevonden bij de N-VA, vooral na de breuk van het kartel. Het gedachtengoed van de partij spreekt me enorm aan. Ik ben een bouwer en organisator, eerder dan een publiek figuur.”

Je bent een nieuwe Deinzenaar?

“Ik ben in Deinze komen wonen omdat mijn echtgenote werk vond in het lokale ziekenhuis. Ik
ben een rasechte OostVlaming: geboren in Aalst, het ouderlijk huis in Wetteren en Schellebelle, school gelopen in Wetteren en Melle, universiteit in Gent, getrouwd met een Gentse en na een omzwerving in Mariakerke, woon ik nu al sinds 1994 in Deinze. Beroepsmatig ben ik na een carrière van 18 jaar in de ICT, zelfstandig ondernemer geworden in de bouwsector en interieurinrichting.”

Ben je op vakantie geweest dit jaar?

“Tja, dat was een moeilijke in 2021. Ik ga graag en veel op reis, telkens naar een andere bestemming. Twee keer hetzelfde verveelt mij. Nieuwe ontmoetingen met andere culturen, wereldwonderen, verbluffende natuur, maar ook dichtbij: Wallonië, Noord-Frankrijk en de eigen Vlaamse streek. Het hoeft niet altijd luxe te zijn.
In elke reis stop ik een ‘uit-jecomfortzone moment’, bij voorkeur via een kort verblijf bij een lokale familie. Er is veel meer te ontdekken dan een mensenleven kan vullen. Dit jaar ontdekte ik de Condroz. Ik kan het iedereen aanraden.” 

Naar welke periode in je leven kijk je met plezier terug? 

“Naar de zomer van 1976: elf jaar oud, jeugdige onschuld, elke dag met mijn jeugdvriend Dirk gaan zwemmen in de Warande in Wetteren. Stoeien en ravotten, gewoon voor het donker thuis.” 

Zie je verbanden tussen de politiek en je beroepsleven als ondernemer? 

“Ik hou wel van het Gentse adagium: ‘nie neute, nie pleuje’, wat in essentie vertaalt hoe
ik in het leven sta. Professioneel probeer ik steeds al losse eindjes weg te werken. Alles moet juist, nauwkeurig en volledig zijn. Perfectie en foutloosheid is de na te streven norm. En ik ben bijzonder gecharmeerd door de mooie Engelse uitdrukking: ‘The proof of the pudding is in the eating’. Soms moet je gewoon dingen durven doen en nadien evalueren of het goed was.” 

Welke kant van jou kennen we nog niet? 

“Ik was een fan van Star Trek, vind ‘Tantes’ van Cyriel Buysse het beste boek en oefen regelmatig op de saxofoon. Ooit geef ik een optreden.” 

We zullen er zijn! Bedankt, Jan.

• 56 jaar • Ondernemer • Getrouwd met Bea • Papa van An Sofie, David en Laura • Voorzitter N-VA Deinze • Lid van de partijraad N-VA • Saxofonist en bridgespeler