Geldautomaat in Hansbeke?

10 februari 2020

Geldautomaat in Hansbeke?

Het verdwijnen van de geldautomaten treft vooral het platteland en de lokale economie, zoals de slager, bakker en kruidenier. De problematiek werd ook op de kaart gezet door de nieuw opgerichte dorpsraad “Afrit 12” in Hansbeke.

Zie: https://www.facebook.com/afrit12hansbeke/photos/a.141058813942313/161128748601986/?type=3&theater

Met meer dan grote belangstelling volgde ik het item dat besproken werd in het Vlaams Parlement.

“De grootbanken willen zo snel mogelijk werk maken van een netwerk van neutrale geldautomaten, met dus méér automaten als resultaat.Vlaams Parlementslid Joris Nachtergaele kaartte het verdwijnen van geldautomaten in plattelandsgemeenten aan. Vlaams minister Zuhal Demir gaf mee dat ze de komende weken zal samenzitten met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en de grootbanken om de uitrol van neutrale geldautomaten te bespreken.

Met de vele sluitingen van lokale bankkantoren verdwijnen over heel Vlaanderen een groot aantal geldautomaten. Daarom namen BNP Paribas Fortis, ING, Belfius en KBC het initiatief om te starten met de uitrol van neutrale geldautomaten in België.Daardoor heeft iedereen tegen 2025 een geldautomaat binnen een straal van 5 km.

Broodnodig voor lokale economieJoris Nachtergaele: “De problematiek rond het verdwijnen van de geldautomaten treft vooral het platteland en de lokale economie, zoals de slager, bakker en kruidenier. De grootbanken willen zo snel mogelijk werk maken van een netwerk van neutrale geldautomaten, met dus méér automaten als resultaat. Ik juich dat toe. Ik wil bij de minister aankaarten dat niemand uit de boot mag vallen, ook niet op het platteland, waar het economisch gezien misschien minder interessant is om te investeren. Het is daar dat de Vlaamse Regering moet tussenkomen.”

PlattelandsbelangenVlaams minister Zuhal Demir plant het initiatief met de grootbanken en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) te bespreken. “De banken zetten meer en meer in op het digitale, maar moeten zorgen dat iedereen mee kan, bijvoorbeeld onze senioren. Geldautomaten in de buurt moeten een basisrecht zijn en blijven.”

HansbekeDe opmerking kan gemaakt worden dat men aan cash kan geraken bij de plaatselijke handelaars, maar dit mag geen automatisme of verplichting zijn.Het is niet de taak van de handelaar om als bankier of wisselkantoor op te treden. Hoogstens kan dit een extra service zijn naar de klanten toe.

Het is de overheid die samen met de banken het basisrecht moet garanderen.