Heropstart Voorstellen

10 mei 2020

Heropstart Voorstellen

Hierbij een aantal denkpistes.Aarzel niet om aan te vullen of uw commentaar te geven.De economische steunmaatregelen maken maar een deel uit van een ruimer pakket.Ook sociale maatregelen (ondersteuning (jeugd)verenigingen, emotionele gezondheid, kansarmen, minder-validen, vereenzaming, …) zullen belangrijke investeringen vragen.

Heel wat zaken worden ook uitgerold in andere steden en gemeenten maar mits creatieve invulling en aanpak van de handelaars en de diensten kunnen we wel een verschil maken.Sowieso zal ondersteuning, ook financieel, hard nodig zijn.

Centrum

Tolpoortstraat rijrichting omdraaien

Niet iedereen komt met de fiets en het is niet altijd goed weerDit vermijdt onnodige autoritten (CO2)Markt wordt veel bereikbaarder voor iedereen.Aangezien Tolpoortstraat fietsstraat is, kan snelheid gemakkelijker gecontroleerd worden.

Extra parking te voorzien op bloemmolens ter compensatie van 1 kant parkeerplaatsen weg(Voldongen feit)

Plaatsen toiletten zolang er geen horeca open isParking openstellen NMBS voor thuiswerkersTerugbetaling volledige jaarpromotaks voor zaken die moesten (volledig) sluitenBijdrage van Stad blijft gelijk zoals begroot in meerjarenplan.Winkelstad krijgt de mogelijkheid om budgetten eventueel vroeger op te vragen in geval van acties.

Terugbetaling terrasbelasting

Kwijtschelding huur concessies

Algemeen (dus ook buiten centrum)Nieuwe handelszaken krijgen een éénmalige startpremie

Afschaffen belasting op drukwerk voor zaken die moesten sluiten

Ondersteunen handelaars in moeilijkheden via subsidie coachenThuisbezorgingVia Deinze wordt een app voor thuislevering (liefst ecologisch)Niet alleen food maar ook andere.Bvb kledij wordt na retouche thuisbezorgd

Dagelijks busvervoer tussen de dorpskernen

Subsidie voor ondernemers in transitie (omscholing)

Herbekijken aanbestedingen Stad (puntensysteem waarbij lokaal absoluut voorrang krijgt)

Na opening horeca

Uitgifte santébon. (andere naam te zoeken want hij is gepikt)Bon voor alle Deinzenaars te gebruiken bij een horecazaak naar keuze

Deinze smaaktTerrassen op de Markt worden uitgebreid (plein voor oud-stadhuister beschikking gesteld van de plaatselijke horeca.Combinatie met veilige markt op woensdag?Tijdens de zomermaanden permanent enkele foodtrucs op Sint-Poppoplein.Uitbating in handen van plaatselijke handelaars.Mogelijkheid te bekijken om dit ook te doen op site Bloemmolens met activiteit daar.

Onderzoek naar een indooractiviteit in de Brielpoort. (Schaatspiste – niet het beste voorbeeld)

(Fiets-)arangementen door de streek (proef Deinze) met eetbons, ijsjesbon, ontbijtbon.Op voorhand boeken. Met bezoek aan museum.

Visit Deinze, in het land van Nevele. (Huur een gids)

Ontdek Deinze GPS routes

Bij elk arrangement santébon of waardebon

Deinzeheefthet.be

Alfabetische zoekmachine met alles wat iedereen in Deinze maakt, verkooptVan Affiches tot Zakdoeken

Ontwikkelen Deinze-App.Handelszaken kunnen promo’s direct posten.Bvb tussen 13 en 14 u. gratis koffie bij een pannenkoek

Loop niet te verActie in de kernen om via folder (met waardebons) duidelijk te maken wat er “echt lokaal” aangeboden wordt.

Leve de makers!Promotie van ambachten / makers in de hele stad(meubelmakers, designers, juwelenmakers, …)

Piano in de kerkIn verschillende kerken wordt een piano geplaatst.Wie wil mag er optreden (ontsmetten ed !!!) en mensen uitnodigen

Kan natuurlijk ook een ander instrument zijn.Aanmoedigen door initiatiefnemers te belonen met sante of DeinzebonProeven op de hoeve

Versneld uitrollen van HUP HUB met starters (echte!!!) – minionderneming – stagewinkels - …

Etalagezoektocht in heel Deinze (excl voor Deinzenaars)

Wie gaat dat betalen?

Het zal belangrijk zijn dat er nu geïnvesteerd wordt.Grote evenementen (kermissen, rommelmarkten, wielerwedstrijden…) zullen nog niet doorgaan, dus daar zal budget vrijkomen.Voorafname op uitgaven voor volgende jaren.Eens weer alles echt coronavrij zal zijn moet de rekening in orde gebracht worden en zal allicht moeten bespaard worden op (prestigieuze) evenementen of zal één en ander moeten wachten.Belangrijk is dat er nu signalen gegeven worden die vertrouwen schenken en steun geven.

visualcorona.jpg