Er is (g)een bomenplan

1 september 2020

Er is (g)een bomenplan

Sedert geruime tijd werd “Het Bomenplan” aangekondigd. Op de gemeenteraad van 27 augustus was het zover.We keken er dan ook vol verwachting naar uit waar de 43.000 beloofde bomen zouden komen.https://www.hln.be/in-de-buurt/deinze/deinze-investeert-een-half-miljoen-euro-in-meer-groen-een-boom-voor-iedere-inwoner~a139e3f2/

Ter voorbereiding hadden we enkele bomenplannen van andere steden en gemeenten bekeken en de richtlijn van Agentschap Natuur en Bos voor het opstellen van een bomenplan doorgenomen.https://www.vlaanderen.be/publicaties/richtlijn-voor-het-opstellen-van-een-bomenplan

Moeilijk is dat niet en ik raad iedereen aan om eens te kijken bij bvb Merelbeke: https://www.merelbeke.be/wonen-en-mobiliteit/milieu-en-duurzaamheid/natuur-en-groen/bomenplanOf Ninove : https://www.ninove.be/bomenplan-2

Wat het college in Deinze voorstelt, is een beleidsdoelstelling en geen plan.

We zijn niet de enigen die er zo over denken want ook het advies van de milieuraad is niet mals:Ik citeer:"Het bomenplan is nog weinig concreet over hoeveel en waar bomen geplant zullen worden.De milieuraad vraagt een concreet uitvoeringsplan, zodat de resultaten op het terrein werkelijk te zien zullen zijn, hoe gaan we tot 43.000 beloofde extra bomen komen?"

Schepen Vervaeke meldde op de commissie dat hij tot twee maal toe felicitaties van de milieuraad voor dit werkstuk ontving.We zouden ze hem met plezier ook gunnen, maar dit kan echt niet.

Ik heb al veel plannen zien passeren maar dit is toch echt wel heel licht.

Er wordt dit jaar een krediet voorzien van bijna 88.000 euro en daarna van 50.000 euro per jaar?Om wat te doen?Om een inventaris aan te leggen en te pleiten dat voor elke gekapte boom er één weer wordt heraangeplant.Over de belofte van die 43.000 bomen is men plots heel wat terughoudender. Waar gaat men die zetten? Verplichten bij nieuwe bouwaanvragen! En bij de appartementen?

In Astene komen in één verkaveling 600 nieuwe woningen! Benieuwd hoeveel bos er zal zijn?

Vergroening van de kernen via mobiel bos?

Tenzij men dat overal omzet in een mobiel bos zoals in de Tolpoortstraat en Gaversesteenweg is er toch nog wel wat werk aan het plan.Werk dat niet ligt te wachten op een communicatieplan.Werk dat allang bezig moest zijn. Wandel eens in bvb de Herfstlaan, de Lentelaan en de Regenbooglaan (zie foto) of bewonder(?) de afgeknapte boompjes (alweer) langs de fietsostrade.

bomenplan2.jpgHet werk kan onmiddellijk aangevat worden.

We lezen in “het” plan vooral “communicatie”. Via D17 en sociale media ed.En we vernamen ook dat er een personeelslid bijkomt om dit alles uit te rollen (terzijde: dit brengt de teller dan op 618).De bomen tellen dus.

En heraanplanten? Niet in Deinze!

Deinze heeft niet eens de ambitie om dit op eigen grondgebied te doen.De ontbossing voor de aanleg van de sportcluster (SK Deinze) is daar een voorbeeld van, waar Deinze immers vraagt aan de provincie om eventueel opnieuw aan te planten op een ander provinciaal domein.Op mijn vraag of u opnieuw gaat aanplanten in Deinze zelf was de schepen duidelijk:“We zullen heraanplanten waar we kunnen!."

Lees: Niet in Deinze.

In dit plan is geen inventarisatie te zien, ook geen werkplan gebaseerd op het beheersplan.Er is een basis, maar nog geen bomenplan.

We hadden na al die tijd echt veel meer verwacht.