De energiecoach

Ongelofelijk hoeveel creativiteit schuilgaat in onze plaatselijke ondernemers.

Onlangs had ik een gesprek met Lard van Watts-on Light om mij te inspireren omtrent duurzaamheid op gemeentelijk niveau.


Beginnen met het oplijsten van wat Deinze en Nevele aan (kennis)bedrijven in huis hebben om een effectieve omslag mogelijk te maken. En dat zijn er heel wat. Bedrijven die kennis hebben van licht, lucht, water, stroom, warmte en koude.

Eens die inventaris gemaakt gaat de energiecoach deze bedrijven screenen waarin hun sterktes liggen en wordt samen met hen een plan opgemaakt om echte doelstellingen te halen. (bvb dit werkjaar in 50 units oude TL-lampen vervangen door Led)

In een derde fase worden alle bedrijven benaderd die te maken hebben met licht, lucht, water, stroom, warmte en koude (alle bedrijven dus) en start een campagne om mee te werken aan de omslag. De eigenaar bepaalt zelf met wie van de plaatselijke kennisbedrijven hij contact opneemt en weet dan ook wat de investering hem of haar uiteindelijk opbrengt.

Aan de hand van een digitaal platform wordt de vooruitgang (de doelstellingen) gevisualiseerd. Op die manier ontstaat een stimulatie-effect om samen mee te werken aan de doelstellingen.

Onze plaatselijke kennisbedrijven krijgen op die manier ook een pak ervaring en groeimogelijkheden.

Naar particulieren toe zou de energiecoach een digitale community kunnen organiseren waarin inwoners hun verhaal, vragen en tips kwijt kunnen.Zelf een idee, laat het mij gerust weten.